Jeg fandt mit 10 år gamle startup-pitch! (1 af 2)

På sporet af zink

Zink er grundstof nr. 30. I denne sammenhæng er det dog ikke dets placering i det periodiske system, eller dets kogepunkt, som er interessant. I stedet vil der i denne artikel være fokus på, hvad zink er og bidrager med, i relation til menneskekroppen. Zink er involveret i mere end 300 enzymer i vores krop.

Hvad er zink?

Overordnet set opdeles mineraler i to grupper: mineraler og sporelementer. Zink hører til sporelementerne, sammen med bl.a. jern, jod og flour – mens mineralerne for eksempel er natrium, calcium og magnesium. Forskellen er hvor mange milligram, vores kroppe skal bruge af dem, men alle er de dog livsnødvendige. Grænsen for hvad der kategoriseres som mineral, er defineret ved om mennesket har brug for mere end 100 milligram pr. dag. Da kvinder anbefales syv mg og mænd ni mg zink, betegnes det altså som et sporelement.

 

Hvad er zink godt for?  

Zink er meget væsentligt for at holde sammen på vores immunforsvar. Mangel på zink gør, at de B- og T-celler, der normalt forsvarer vores kroppe mod infektioner ikke virker optimalt. Som nævnt tidligere indgår zink – som strukturmolekyle kaldet zinkfinger – i mere end 300 enzymer i kroppen. Udover immunforsvaret er zink også involveret i vores sukkeromsætning gennem insulinproduktionen. Endelig er det værd at nævne, at zink er med til at binde vores DNA og sikre at de rigtige dele af vores arvemateriale aflæses af kroppens celler.

 

Zink gennem kosten?

Generelt er animalske fødevare bedre end plantebaserede når det gælder kroppens optag af zink. I fuldkornsprodukter er der fytinsyre, hvilket binder zink for meget til at vi kan optage det. Kød, mejeriprodukter og skaldyr er derfor nogle af de mest oplagte kilder til zink. Dette medfører også, at personer der spiser vegansk, er i fare for et for lavt dagligt indtag af zink. Det er også muligt at indtage for meget zink, fx ved at spise mere end 500g æg på en gang. Ved længerevarende indtag af for meget zink, kan kroppen komme til at mangle kobber.

 

Zink som kosttilskud

Terranova har produceret et lille slagkraftigt glas med 50 zinkkapsler. Der er 15 milligram zink i hver, og desuden er der acaibær, stabiliseret risklid, græskarfrø og spriulina i, for at sikre at mineralet optages på bedst mulige vis i kroppen. Desuden indeholder dette kosttilskud ingen tilsætningsstoffer og er 100% vegansk.

 

Om Terranova

Terranova er en serie af vegansk kosttilskud, der er lavet på de bedste råvare og som er helt fri for tilsætningsstoffer. Serien indeholder alt fra Gurkemeje og Marietidsel til K2 vitamin og mælkesyrebakterier.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg fandt mit 10 år gamle startup-pitch! (1 af 2)